Rurki francuskie z kremem poziomkowym

Rurki francuskie z kremem poziomkowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Idealne na deser - pyszna radość. :)

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie, 2 op. po 6 plastrów lub inne
  • cukier do posypania
  • jajko, 1 szt.
  • KREM:
  • białka jajek, 3/4 szkl.
  • cukier, 3/4 szkl.
  • galaretka, 1 op.

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwałkować na cienkie płaty i pociąć na długie kawałki o szer. ok. 1,5 cm. Nawijać je na foremki do rurek. Maczać z wierzchu w roztrzepanym jajku i cukrze. Układać końcem kawałka do spodu. Piec 15 minut w 180 stopniach, następnie przykryć papierem do pieczenia i dopiekać w temp 150 stopni ok. 20 minut. Ściągnąć z foremek i ostudzić.

  2. KREM: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać prawie do jego rozpuszczenia. Naczynie z ubijaną pianą umieścić w większym garnku z wrzącą wodą i ubijać na parze, aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie wsypać galaretkę (dowolny smak) i ubijać, aż się całkiem rozpuści, a masa będzie sztywna. Krem nakładać do rurek. Ta ilość kremu wystarczyła na napełnienie 48 rurek.

  3. Smacznego pysznego. :)

Składniki
  • gotowe ciasto francuskie, 2 op. po 6 plastrów lub inne
  • cukier do posypania
  • jajko, 1 szt.
  • KREM:
  • białka jajek, 3/4 szkl.
  • cukier, 3/4 szkl.
  • galaretka, 1 op.
Składniki