Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 240
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 240
Składniki
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek letniego mleka robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Do misy wsypujemy pozostałą mąkę i cukier. Dodajemy sól, żółtka, stopione letnie masło i drożdżowy zaczyn. Wyrabiając, stopniowo dolewamy pozostałe letnie mleko. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Powidła mieszamy z rumem. Doprawiamy cynamonem, wanilią i skórką z cytryny.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na płat i kroimy na 16 kwadratów. Na każdym kwadracie kładziemy nieco powideł. Składamy na pół, brzegi sklejamy. Drożdżówki układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy roztopionym tłuszczem lub rozmieszanym żółtkiem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.Źródło: Rewia