RUMOWE CIASTECZKA

RUMOWE CIASTECZKA
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: andzela2309
EFEKTOWNE I SMACZNE

Składniki

  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 DAG KAKAO
  • DOWOLNY DŻEM(GĘSTY)
  • 1 ŁYŻKA RUMU

Przygotowanie

  1. MĄKĘ I SÓL PRZESIAC NA STOLNICĘ.MASŁO POKROIĆ NA MAŁE KAWAŁKI I RAEM Z CUKREM PUDREM DODAC DO MĄKI.ZACZĄĆ WYRABIAĆ.DODAĆ JAJKO I NADAL WYRABIAĆ.

  2. CIASTO PODZIELIĆ NA PÓŁ,DO JEDNEJ CZĘŚCI DODAĆ KAKAO.OBIE POŁOWY LEKKO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.

  3. JASNE CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA OPRÓSZONĄ MĄKĄ STOLNICY NA PLACEK GRUBOŚCI OKOŁO 4 MM I WYKROIĆ OKRĄGŁE CIASTECZKA.W POŁOWIE CIASTECZEK WYKROIĆ W ŚRODKU OTWORY.

  4. TO SAMO ZROBIC Z CIEMNYM CIASTEM.TAK PRZYGOTOWANE CIASTKA UŁOŻYĆ NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.PIEC OKOŁO 10 MINUT W TEMP.180 ST.

  5. DŻEM WYMIESZAĆ Z RUMEM PO CZYM POSMAROWAĆ NIĄ KRĄŻKI CAŁE I UŁOŻYĆ NA NICH KRĄŻKI Z OTWOREM.

  6. ŁĄCZYĆ ZAWSZE JASNE CIASTECZKA Z CEMNYMI I NA ODWRÓT.

Komentarze do przepisu (7)

mufinka 23 sierpnia 2009
Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka. Muszę je wypróbować. Spróbuję też zrobić je z dżemem morelowym... Czytaj całość »
Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka. Muszę je wypróbować. Spróbuję też zrobić je z dżemem morelowym i likierem migdałowym. :)
annawk 24 sierpnia 2009
są super - łatwe i pyszne
amidalla 25 sierpnia 2009
Super przepis i rzeczywiscie mozna go modyfikowac, jezeli chodzi o srodeczek:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 DAG KAKAO
  • DOWOLNY DŻEM(GĘSTY)
  • 1 ŁYŻKA RUMU
Składniki