Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ruloniki z farszem serowo-ziemniaczanym"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 730
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 730
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Czosnek oraz cebulę, obierz, posiekaj. Pomidory umyj, sparz i obierz. Miąższ pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Duś razem ok. 10 minut.
Płaty makaronu włóż do posolonego wrzątku i gotuj przez 5–6 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, włóż do zimnej wody, a po chwili wyjmij i osusz na ściereczce. Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę. Papryki rozetnij, oczyść z pestek, strąki pokrój w kosteczkę. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Serek utrzyj z piure ziemniaczanym i wymieszaj z papryką oraz ziołami. Farsz przypraw solą i pieprzem. Każdy plasterek szynki pokrój na 4 paski, a płaty lasagne na połówki. Na kawałkach makaronu rozłóż paski szynki. Posmaruj farszem i zwiń.
Połowę sosu pomidorowego wylej na spód formy. Na tym ustaw makaronowe rulony. W przestrzenie między rulonami wlej resztę sosu. Na wierzch zapiekanki zetrzyj żółty ser. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 st.
ok. 50 minut, 1 porcja 530 kcalŹródło: Tina