Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Różowy sernik z lodami"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Ubitą kremówkę połącz z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wsyp do rondelka. Wymieszaj z małą ilością zimnej wody.
Gdy spęcznieje, rondelek postaw na bardzo małym ogniu i mieszając, rozpuść żelatynę.
Truskawki opłucz, osusz. Usuń szypułki. Odłóż część owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrój na małe kawałki. Posyp je cukrem pudrem, po czym dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach wrzątku.
Rozgniecione truskawki wymieszaj z masą serowo-śmietankową oraz rozpuszczoną żelatyną. Biszkoptowy spód umieść w tortownicy. Wlej na niego różową, truskawkową masę.
Sernik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Odłożone wcześniej truskawki do dekoracji pokrój na połówki.
Gdy masa nieco stężeje, na wierzchu ciasta połóż połówki truskawek. Następnie polej cienką warstwą tężejącej galaretki. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Gdy sernik będzie gotowy, podawaj go z lodami truskawkowymi.
<strong>Masa na sernik będzie miała bardziej jednolitą konsystencję, jeśli truskawki przetrzesz przez sitko.</strong>
RADAŹródło: Świat kobiety