Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rożki z kremem budyniowym"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 71
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 71
Składniki
Do przesianej mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzyj w palcach, aż uzyskasz kruszonkę. Dodaj jajko oraz wino, zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Schłodzone ciasto podziel na 2-3 porcje. Jedną zostaw, a pozostałe przykryj folią, by ciasto nie wyschło. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wytnij z niego kółka o średnicy ok. 8 cm. Kółka nakładaj na metalowe rurki do cannoli, końcówki posmaruj odrobiną białka i mocno do siebie dociśnij. W garnku mocno rozgrzej olej, włóż kilka foremek z ciastem tak, aby swobodnie pływały (miejscem sklejenia do dołu). Smaż na złoto ze wszystkich stron. Wyjmij i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Gdy nieco przestygną, usuń rurki i nawiń na nie kolejne porcje ciasta.
Do mleka dodaj masło oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Jajko i żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wsyp obie mąki, szybko zmiksuj. Nie przerywając miksowania do masy jajecznej powoli wlewaj gorące mleko. Całość przelej do garnka, gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Wystudź.
Krem budyniowy krótko zmiksuj. Przełóż do szprycy cukierniczej i napełnij nim rurki. Udekoruj migdałami, orzechami i startą na tarce czekoladą. Posyp cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut. Sztuka: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie