Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasiagie
Pysze rożki z jabłkami w cieście francuskim i lukrem - idealna i szybka przekąska!

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Do pokrojonych jabłek dodajemy 3 łyżki cukru, mąkę, cynamon i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wszystko razem mieszamy,

  2. Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów (z dwóch ciast wyjdą 24 rożki). Nakładamy po łyżce przygotowanych wcześniej jabłek na środek każdego kwadracika. Sklejamy przeciwległe rogi i dociskam widelcem. Układamy rożki na blaszce, nakłuwamy i smarujemy roztrzepanym z wodą jajkiem.

  3. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).

  4. Wystudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem. Ewentualnie można zrobić gęsty lukier i polać je. Na lukier potrzebujemy około 3/4 szklanki cukru pudru i kilka łyżek wody.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 29 listopada 2018
Z "francuzem" wszystko smakuje super :) Pyszne rożki, same rozpływają się w ustach :)
Składniki