Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rożki migdałowe"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 70
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 141
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 765
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 676
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 70
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 141
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 765
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 676
Składniki
Migdały bez skórki zmiel na drobny proszek. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj zmielone migdały i usyp kopczyk. W środku zrób dołek i ostrożnie wbij jajko. Całość posyp cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptą soli, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz wiórki masła lub margaryny i szybko zagnieć gładkie, zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30-60 minut.
Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, wałkuj je cienko na posypanej mąką stolnicy lub blacie i formuj nieduże rożki (grubsze w środkowej części).
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi, lekko je dociskając.
Piecz około 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 180° C, aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Wystudź na kratce. Na koniec oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Zamiast migdałów możesz dodać do ciasta zmielone pistacje, orzechy włoskie lub laskowe. Rożki będą smaczniejsze, gdy ich końce zanurzysz w rozpuszczonej czekoladzie.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 90 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie