Rożki kukurydziane

Rożki kukurydziane
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: laveheart
Taka myślę nowość jak dla mnie. Postanowiłam je zrobić chociaż to co działo się w trakcie, to istna masakra. :) Dziwne wydawało mi się, to że pomimo dodania proporcji będących w przepisie ciasto wyszło za rzadkie, więc musiałam dodać o wiele wiele więcej mąki.. Ale smak był dobry, bananowy a z dodatkiem Domowego syropu czekoladowego , ''niebo w gębie'' :) Na spotkania rodzinne w sam raz, albo ze znajomymi. Na samotne wieczory lub po prostu jako zwykła przekąska w ciągu dnia.

Składniki

  • 225 g mąki kukurydzianej
  • 225 g mąki pszennej szymanowskiej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 70 g miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan

Przygotowanie

  1. Mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon, wlewamy miód. Mleko mieszamy z jajkami i lekko roztrzepujemy widelcem i mieszamy z płynnym masłem, następnie dodajemy do mąki z miodem. Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie.

  2. Obieramy banana i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i jeszcze wyrabiamy. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2mm i wycinamy z niego równoboczne trójkąty. Każdy rolujemy i wyginamy nadając mu kształt rożka.
    Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki
  • 225 g mąki kukurydzianej
  • 225 g mąki pszennej szymanowskiej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 70 g miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 120 g stopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan
Składniki