Rożki kokosowe z fiołkową śmietaną

Rożki kokosowe z fiołkową śmietaną
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Delikatne, kruche rożki i bita śmietana z płatkami fiołków. Przepis pani Agnieszki który lekko zmodyfikowałam.

Składniki

  • Ciasto: wiórki kokosowe 80 g
  • cukier drobny 100 g
  • mąka pszenna 20 g
  • 3 jajka
  • stopione masło 70 g
  • Śmietana fiołkowa : śmietana 36 % 200 ml
  • śmietana 30 % 50 ml
  • cukier puder 1 lekko kopiasta łyżka
  • cukier waniliowy 1/3 łyżeczki
  • sok z cytryny 1/2 -1 łyżeczka
  • płatki fiołków 2 łyżki
  • do posypania cukier fiołkowy + płatki fiołka

Przygotowanie

  1. Wychodzi kilkanaście rożków.
    2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Całe jajka lekko roztrzepać widelcem.
    W misce wymieszać mąkę, wiórki kokosowe, cukier, roztrzepane jajka i ostudzone, stopione masło.

    Na przygotowanych blachach rozsmarować bardzo cienką warstwę ciasta w kształcie okręgu o średnicy 10-12 cm.
    U mnie wyszło po 4 sztuki na jednej blaszce.

  2. Piec w 190 C około 10 minut, aż placki lekko się przyrumienią.
    Gorące zdejmować delikatnie z blachy i natychmiast zwijać w rożki.
    Ja użyłam to tego kieliszków.
    Piec należy partiami po jednej blaszce.
    Rożki wystudzić w kieliszkach.

  3. Schłodzone śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i płatki fiołków.
    Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego.

  4. Rożki nadziewać fiołkową śmietaną tuż przed podaniem. Ozdobić świeżymi płatkami fiołków i cukrem fiołkowym.
    Cukier fiołkowy otrzymamy mieląc cukier z płatkami fiołków.

    Ps. Placki łatwiej zdejmiemy, unosząc brzegi papieru i lekko je zawinąć.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 23 kwietnia
Mniami i to chyba wystarczy ;p
kuchmariola63 23 kwietnia
Super deserek :)
fafiatko 23 kwietnia
Piekne i smaczne i na czasie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: wiórki kokosowe 80 g
  • cukier drobny 100 g
  • mąka pszenna 20 g
  • 3 jajka
  • stopione masło 70 g
  • Śmietana fiołkowa : śmietana 36 % 200 ml
  • śmietana 30 % 50 ml
  • cukier puder 1 lekko kopiasta łyżka
  • cukier waniliowy 1/3 łyżeczki
  • sok z cytryny 1/2 -1 łyżeczka
  • płatki fiołków 2 łyżki
  • do posypania cukier fiołkowy + płatki fiołka
Składniki