Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Róże z wisienkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną, wlewamy do mąki, mieszamy, łączymy ze stopionym, letnim masłem, dłuższą chwilę ucieramy, wlewamy spirytus, lekko zagniatamy.
Przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wyrabiamy lub wybijamy wałkiem tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Ciasto wałkujemy i wycinamy równą liczbę krążków trzech wielkości.
Ich brzegi nacinamy trzy-, czterokrotnie nożem, nie docinając do środka. Układamy na sobie w kształt piramidki, łącząc warstwy odrobiną białka i mocno dociskając środek.
Wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do spodu. Podczas smażenia nacięcia na krawędziach otworzą się jak płatki róży.
Zrumienione ciastka przewracamy na drugą stronę, dosmażamy.
Odsączamy na papierowym ręczniku, gorące posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wisienkami z konfitury.
<strong>Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł.</strong>Źródło: Rewia