Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9551
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 234
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 521
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9551
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 234
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 521
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrób (można mikserem) do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Ciasto zawiń w folię odłóż na 30 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie ciasto połóż na stolnicy i dobrze wybij wałkiem, by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkuj ciasto, złóż i jeszcze wybij wałkiem. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu podziel ciasto na 3 części. Nie wyjmuj wszystkich od razu z lodówki. Po kolei każdą cienko rozwałkuj Za pomocą szklanki, kieliszka i nakrętki od likieru wytnij równą liczbę krążków. Każdy z nich natnij kilka razy nożem, nie docinając do środka. Krążki składaj po trzy tak, aby najmniejszy był na wierzchu. Na środku naciśnij, by się skleiły.
Róże kładź na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym i wystudź. Przed podaniem oprósz ciastka cukrem pudrem. W środek każdej róży włóż kilka ziarenek granatu jako dekorację.
Czas przygotowania: 80 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 250 kcal.Źródło: Na żywo