Róże karnawałowe

Róże karnawałowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Piękna ciesząca oko oraz podniebienie odmiana tradycyjnych faworków. Prezentują się cudownie na karnawałowym i nie tylko stole.

Składniki

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany 18% (gęstej)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • Do smażenia: 0,5 l oleju
  • Do dekoracji: konfitura wiśniowa lub czereśnie oraz cukier puder

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę a następnie robimy dołek i wbijamy żółtka oraz jedno jajko. Następnie zagarniamy do środka mąkę.

  2. Dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, spirytus, sól oraz cukier puder. Wszystko razem wyrabiamy ok 10-15 min do momentu aż ciasto przestaje nam się lepić do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min.

  3. Ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy bardzo cienko. Wykrawamy 3 wielkości kół polecam kieliszek coś średniego i szklankę. Na każdym kółku robimy nacięcia 4 to spowoduje że nasze płatki przy smażeniu będą układały się jak róża. Nacinamy duże kółko na środku smarujemy białkiem, nakładamy nacięte średnie kółko smarujemy białkiem, najmniejsze kółko dociskamy palcem.

  4. Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni a następnie smażymy nasze róże. Najpierw od strony mniejszego kółka, po zarumienieniu wykałaczką obsmażamy z drugiej strony.

  5. Kiedy nasze róże przestygną posypujemy je cukrem pudrem i dodajemy konfiturę wiśniową bądź czereśnie letnie czy też ze słoiczka w zalewie.

Składniki
  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany 18% (gęstej)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • Do smażenia: 0,5 l oleju
  • Do dekoracji: konfitura wiśniowa lub czereśnie oraz cukier puder
Składniki