Róże karnawałowe

Róże karnawałowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Okres karnawału kojarzy nam się z zabawą, tańcem i słodkościami pieczonymi w tym okresie, zwłaszcza w Tłusty Czwartek. Na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków: chrustu, pączków i róż karnawałowych.

Składniki

  • ciasto:
  • mąka pszenna 30 dkg
  • żółtka 5 sztuk
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • spirytus 2 łyżki
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia 1 litr lub smalec 1 kg
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto. Wszystko razem zarobić tak jak ciasto kruche, podzielić na części. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować, na dość cienkie placki. Z ciasta wycinać krążki o trzech różnych wielkościach.
    Powykrawane krążki ponacinać (4- 6 nacięć).
    Teraz formujemy różyczki: Nakładamy na siebie 3 krążki, od największego do najmniejszego, tak aby nacięcia krążków wychodziły naprzemiennie.
    Małym palcem dociskamy środek, aby skleić krążki. Róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Gotowe róże posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej nakładamy odrobinę dżemu (do dekoracji użyłam szprycy cukierniczej).

    Więcej zdjęć na blogu:
    http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/roze-karnawaowe.html

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

Patra1 26 stycznia 2015
piękne:)
Futka 27 stycznia 2015
Wspaniałe, smaczne i śliczne różyczki. Palce lizać! :)
monikagotuje 27 stycznia 2015
Pięknie wykonane i do tego smaczne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto:
  • mąka pszenna 30 dkg
  • żółtka 5 sztuk
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • spirytus 2 łyżki
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia 1 litr lub smalec 1 kg
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder
Składniki