Róża z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady

Róża z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Reprezentacyjna , elegancka i smaczna.

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka ajerkoniaku

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Dodać jajka, miksować i po trochu dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z ajerkoniakiem.Miksować na dużych obrotach.

  2. Czekoladę pokruszyć i wsypać do ciasta. Łyżką wymieszać z ciastem.

  3. Formę do babki /u mnie forma w kształcie róży/ natłuścić i posypać mąką. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok.50 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO! P.s Po wyjęciu z piekarnika , babkę zostawić w formie na pół godziny.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 14 lutego 2013
Zapowiada się u Ciebie prawdziwa walentynkowa uczta - tyle pyszności serwujesz - miłego popołudnia i wieczoru :)))
irma 14 lutego 2013
Dziękim Goramarcina i nawzajem.
Konto usunięte 14 lutego 2013
Wygląda imponująco i pewnie smakuje równie dobrze przepis fajny zwłaszcza że z ajerkoniakiem:-))) Schowam go... Czytaj całość »
Wygląda imponująco i pewnie smakuje równie dobrze przepis fajny zwłaszcza że z ajerkoniakiem:-))) Schowam go sobie. Pozdrawiam:-)) 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka ajerkoniaku
Składniki