Róża karnawałowa(w moim wykonaniu)

Róża karnawałowa(w moim wykonaniu)
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Grazenka
extra na karnawał i na jutrzejszy czwartek :) troszke zabawy z kwiatkami ale warto !

Składniki

  • Mąka pszenna, 40 dkg
  • masło, 5 dkg
  • jajka, 2 szt
  • żołtka, 6 szt
  • śmietana 18%, 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 szt
  • sol, szczypta
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • spirytus (ocet), 50 g
  • Konfitura lub owoc
  • cukier puder do posypania
  • olej lub smalec do smażenia, 1 l

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać cukier waniliowy,proszek do pieczenia, jajka, żołtka, śmietanę, sol i spirytus i wszystko razem zagnieść.

  2. Dobrze wyrobić ciasto lekko podsypując mąka(nie za dużo).Cienko rozwałkować na stolnicy i wykrawać trzy wielkości kołek.3 krążki różnej wielkości (np. za pomocą kieliszka do wina, literatki i kieliszka do wódki). Każdy krążek ponacinaj na obwodzie w 5 miejscach, środek posmaruj roztrzepanym białkiem i układaj jeden na drugim: od największego do najmniejszego, mocno dociskając środek, aby placki dobrze się skleiły.

  3. Smażyć w gorącym tłuszczu, wrzucając różyczki "do gory nogami", gdy się zarumieni to należy odwrócić na drugą srtone.

  4. Wyjmować z tłuszczu na bibułkę , posypać cukrem pudrem i udekorować środek róży konfiturą lub owocem.

Komentarze do przepisu (7)

Jagoda50 10 lutego 2010
Jakie piekne te róże .
madziak 10 lutego 2010
Rrobię identyczne różyczki, fakt troche pracy jest, ale przynajmniej raz w roku warto się potrudzić. Mi... Czytaj całość »
Rrobię identyczne różyczki, fakt troche pracy jest, ale przynajmniej raz w roku warto się potrudzić. Mi najlepiej smakuje z różaną konfiturą ;)
Konto usunięte 10 lutego 2010
też czasami robię na ostatki takie róże - wygladają pięknie i smakują wybornie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna, 40 dkg
  • masło, 5 dkg
  • jajka, 2 szt
  • żołtka, 6 szt
  • śmietana 18%, 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 szt
  • sol, szczypta
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • spirytus (ocet), 50 g
  • Konfitura lub owoc
  • cukier puder do posypania
  • olej lub smalec do smażenia, 1 l
Składniki