Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosti ze śledziem"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5247
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 89
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5247
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 89
Składniki
Śledzie pokrój na kawałki. Cebulę i cytrynę na plasterki. W słoiku ułóż warstwami cebulę, śledzie, cytryny i znów śledzie. Zakończ cebulą. Zalej olejem, zakręć i odstaw na noc do lodówki.
Ziemniaki obierz lub wyszoruj. Nie krój na mniejsze kawałki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do lekkiego ostudzenia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko i mąkę. Cebulę posiekaj i zmieszaj z ciastem. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Łyżką nakładaj po porcji masy ziemniaczanej. Smaż na rumiano.
Placki szybko osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż po parę sztuk na ogrzanym talerzu. Na wierzchu połóż po łyżce śmietany wymieszanej z jogurtem i po małej porcji śledzi, bez cebuli i cytryny. Posyp pieprzem i udekoruj koperkiem.
Mocny smak
Do wody do gotowania ziemniaków wrzuć kilka ziarenek kminku i całą papryczkę chili. Nabiorą ostrego smaku.Źródło: Naj