Rolada z kremem

Rolada z kremem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jolusia
Pyszna domowa rolada

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier.

  2. Pod koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. (Lekkość i puszystość biszkoptu zależy od dobrego ubicia jaj z cukrem. Masa powinna być kremowa i gęsta).

  3. Dużą płaską blachę wykładamy pergaminem i równiutko rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

  4. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na ściereczkę, delikatnie zdejmujemy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.

  5. Przestudzone ciasto smarujemy przygotowaną wcześniej masą kremową.

  6. Z dłuższej strony ciasta układamy pociętą w paski galaretkę i całość ponownie zwijamy w rulon.

  7. Ciasto polewamy polewą czekoladową.

  8. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia. Masa: 3 żółtka, ¾ szklanki cukru i ¼ szklanki mleka ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy 20 dag masła i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość dokładanie miksujemy aż masa będzie puszysta. Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny aby polewa pięknie błyszczała.

Komentarze do przepisu (6)

irma 23 sierpnia 2011
Nie odważyłam się jeszcze zrobić rolady, choć bardzo ją lubie. Przepis daję do ulubionych i postaram się... Czytaj całość »
Nie odważyłam się jeszcze zrobić rolady, choć bardzo ją lubie. Przepis daję do ulubionych i postaram się wreszcie upiec.
Jolusia 23 sierpnia 2011
Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe ciasto. Pozdrawiam.
zonia1 10 kwietnia 2012
Roladę robię często,ale z takim kremem robiłam po raz pierwszy.Wszystkim smakowało.Krem jest bardzo dobry.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki