Rolada z kremem

Rolada z kremem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Rolada z kremem. Krótki film pokazujący jak zwijać roladę.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 80g mąki tortowej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na krem
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 110g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, ubić na puszystą pianę. Gdy piana będzie już puszysta dodawać po jednym żółtku. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Mąkę przesiać przed dodaniem i dodawać małymi porcjami.

    Gdy biszkopt będzie już gotowy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy biszkopt dokładnie rozprowadzić.

    Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-12 minut. Uważając aby nie spiec, wówczas biszkopt będzie pękał przy zwijaniu.


    Przygotowanie kremu

    Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie.

    Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu. Uważając aby czekolada nie była bardzo gorąca.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 20 grudnia 2020
Super roladka :)
fafiatko 21 grudnia 2020
Idealna na Swieta!
KulinarnaChwila 21 grudnia 2020
Pyszotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 80g mąki tortowej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na krem
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 110g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 50 g czekolady gorzkiej
Składniki