Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały prezent dla kochanej osoby. Nieważne czy to będzie "druga połówka", dzieci, rodzice czy miły sąsiad albo sąsiadka, wszyscy będą zadowoleni z takiego prezentu.
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 102
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 738
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 822
Polecam.
Odsłon: 573
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 473
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 102
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 738
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 822
Polecam.
Odsłon: 573
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 473
Składniki
Blaszka 21 X 21 cm spód wyłożony papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z olejem. Całe jajka ubijamy z cukrem na puch. W trzech porcjach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dolewamy mleko i olejem i krótko mieszamy do połączenia się składników. Odkładamy kilka łyżek ciasta do miseczki lub woreczka cukierniczego( łatwiej wtedy rozłożyć ciasto ). Do reszty ciasta dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na blaszkę. Resztę białego ciasta rozlewamy cienkim strumieniem pionowo i poziomo.
Ciasto pieczemy w 170 C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia. Po wyjęciu z blaszki delikatnie odrywamy papier i zwijamy w rulon za pomocą ręcznika kuchennego. Fioletową częścią do góry.Jeśli mamy zbyt twarde boki , można je odkroić.Studzimy. Kiwi obieramy przecinamy w poprzek na pół i za pomocą foremki wycinamy kwiatki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, gdy będzie lekko sztywna dodajemy cukier i sok z cytryny i dalej ubijamy na sztywną masę. Ostudzone ciasto odwijamy, środek i wewnętrzne boki wypełniamy bitą śmietaną. Lepiej dać mniej śmietany żeby nie wypływała z rolady i nie brudziła nam fioletowego ciasta. W środku rolady układamy rząd wykrojonych kiwi-kwiatków. Brzegi rolady zwijamy do siebie, całość zwijamy w folię przezroczystą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Albo wstawić do zamrażalnika na około 60 minut i już praktycznie można kroić.