rolada z bitą śmietaną

rolada z bitą śmietaną
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: megii
Przepis dostałam kiedyś od mojej siostry. Jest prosty i szybki. Często gości na naszym stole do kawki:) Idealny dla niezapowiedzianych gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka. Mąkę przesiać i dodać, ale już nie miksować tylko wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na dużą blachę znajdującą się w piekarniku. Oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w 180 stopniach. Ja z termoobiegiem nastawiam mniejszą temp.

  2. Śmietany ubić mikserem. Dodać cukier puder według uznania żeby śmietana była słodka. Gdy ciasto przestygnie wyłożyć na nie śmietanę. Można też położyć pasek wcześniej przygotowanej dowolnej galaretki. Następnie tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Ja zwijam z papierem dokąd się da, bo wtedy łatwiej ciasto odchodzi od papieru i nie rozwala się.

  3. Roladę włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (19)

tolerancja 28 marca 2012
Wygląda zachecająco - ja lubię takie słodkości i na pewno wypróbuje ten przepis ląduje w ulubionych...
renka 28 marca 2012
Twoja rolada wygląda pięknie i na pewno jest smaczna -)
Konto usunięte 28 marca 2012
Taką właśnie miałam zrobić na świeta i teraz jak widzę twoją ,to na pewno muszę ,bo tak wygląda apetycznie !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki