Rolada z białek z kremem budyniowym i galaretką

Rolada z białek z kremem budyniowym i galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tym razem zdecydowałam się na roladę na biszkopcie białkowym (z samych białek), z kremem budyniowym i galaretką oraz z truskawkami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 0,5szkl. białek
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5szkl. zwykłego cukru
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. oleju
  • 1/4szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Krem budyniowy:
  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • ok. 150g masła
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka (u mnie pomarańczowa)
  • kilka truskawek
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając, wsypywałam partiami cukier zwykły i cukier waniliowy i ubijałam pianę, aż zrobiła się lśniąca. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Następnie do piany dodawałam na przemian porcjami mąkę, olej i mleko. Gdy ciasto było jednolite przełożyłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem od pieczenia. Ciasto rozprowadziłam równomiernie po całej blaszce i wstawiłam do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni, ale powinno wystarczyć ok. 15 minut bo mój wyszedł troszkę za suchy. Po upieczeniu biszkopt przełożyłam na wilgotną ściereczkę papierem do góry i delikatnie go odkleiłam. Biszkopt zwinęłam w ścierkę wzdłuż dłuższego boku i odstawiłam do wystygnięcia. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 250ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylałam do prostokątnego pojemnika i wstawiłam do lodówki do stężenia. 500ml mleka zagotowałam w garnku. W pozostałym mleku rozmieszałam proszki budyniowe, cukier i łyżkę mąki pszennej tortowej. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem, a następnie zmiksowałam je z wystudzonym budyniem. Biszkopt odwinęłam ze ściereczki i posmarowałam go równomiernie kremem budyniowym, pozostawiając ok. 3 łyżki kremu do dekoracji. Stężałą galaretkę pokroiłam na podłużne paski. Paski galaretki ułożyłam na kremie, wzdłuż dłuższego brzegu, przy krańcu ciasta. Ciasto zwinęłam w rulon/roladę. Czekoladę gorzką rozpuściłam w gorącym mleku. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego, odcięłam rożek i zrobiłam paski na wierzchu rolady. Ciasto wstawiłam do lodówki do stężenia czekolady i kremu. Pozostałym kremem udekorowałam wierzch ciasta i ułożyłam połówki truskawek. Ciasto należy podawać schłodzone, najlepiej chłodzić je całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

ErJot 28 czerwca
Apetycznie się prezentuje:) I fajny pomysł na wykorzystanie białek /zawsze była beza/:)
:-)
annawk 17 lipca
rzeczywiście fajne , że z samych białek, mam ich zapas w zamrażarce po robieniu lodów więc wykorzystam w tym... Czytaj całość »
rzeczywiście fajne , że z samych białek, mam ich zapas w zamrażarce po robieniu lodów więc wykorzystam w tym deserze
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • 0,5szkl. białek
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5szkl. zwykłego cukru
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. oleju
  • 1/4szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Krem budyniowy:
  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • ok. 150g masła
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka (u mnie pomarańczowa)
  • kilka truskawek
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka
Składniki