Rolada makowa z białek

Rolada makowa z białek
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Rolada białkowa to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam z innej potrawy lub wypieku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, do piany powoli dodajemy cukier puder, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejamy obroty miksera i dodajemy mak oraz wiórki. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blache o wymiarach ok 35x35 cm i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20-25 minut. W garnku zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dosypujemy kaszę manną. Mieszamy i z powrotem stawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Gotować do momentu, aż krem lekko zgęstnieje (konsystencja budyniu). Wystudzone ciasto smarujemy przestudzonym kremem, zwijamy jak roladę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum kulka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu roladę można polać polewą czekoladową ( u mnie roztopiona czekolada mleczna z łyżką masła).

Komentarze do przepisu (1)

renka40 23 grudnia 2013
robiłam tą roladę i bardzo mi smakowała,teraz zrobię znowu bo zostało mi białek
Składniki
Składniki