Rolada makowa

Rolada makowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Jest trochę pracy, ale warto.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mak płuczemy zimną wodą i dobrze osączamy. Następnie mak przekładamy do garnka i zalewamy 0,75 l gorącego mleka. Po 15 min. garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy ok. 25 min. Mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak.

  2. Następnie mak mielimy dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem o najmniejszych otworach.

  3. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Wrzucamy bakalie. Ja dodaję orzechy, migdały, suszone śliwki i morele oraz rodzynki.

  4. Wszystko to dodać do zmielonego maku. Następnie dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Można też wlać kieliszek rumu albo koniaku.

  5. Teraz przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło, jajka, cukier i drożdże rozmieszane z drożdżami. Wyrobić ciasto.

  6. Ja lubię małe makowce, więc ciasto dzielę na dwie części. Należy je rozwałkować w kształcie prostokąta i posmarować białkiem. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie zlepiamy końce.

  7. Następnie zawijamy je luźno w papier do wypieków, przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ca 1 godz.

  8. Pieczemy w 175 st. C przez ca 50 min.

  9. PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania.

Komentarze do przepisu (4)

irma 29 grudnia 2009
Bardzo lubie to ciasto. Moja mama też takie robi. Pozdrawiam.
albina 01 grudnia 2010
w pkt.5 piszesz"drożdże rozmieszane z drożdżami"a mnie się wydaje że ze śmietaną, czy mam rację?
Konto usunięte 27 stycznia 2012
niesamowite robimy makowce bardzo podobnie,!!!!!!!!!!!!!! są przepyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki