Rolada lodowa - 3 składnikowa

Rolada lodowa - 3 składnikowa
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Samo ciasto robi się przez 15 minut + 2 godziny zajmuje chłodzenie w zamrażarce. Po tym czasie pyszne ciasto jest gotowe do podania. Idealne na każdą okazję również na święta.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 ml słodkiej śmietanki minimum 36%
  • 3-4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • opcjonalnie esencja waniliowa

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie tniemy na cienkie paski. Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Paluszki studzimy na kratce.

  2. Śmietankę ubijamy z mlekiem skondensowanymi i wanilią. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Spód smarujemy łyżką śmietany układamy warstwę paluszków, smarujemy cienką warstwą śmietany. Układamy 3-4 warstwy, ale zostawiamy 2 łyżki śmietany i 3-4 paluszki - będą potrzebne do wykończenia ciasta.

    Ciasto szczelnie owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
    Schłodzone ciasto smarujemy odłożoną śmietaną, i obsypujemy ze wszystkich stron pokruszonymi paluszkami.

    Ciasto kroimy ząbkowanym nożem do chleba/ciasta i podajemy z filiżanką gorącej kawy lub herbaty.

    Porady: Do bitej śmietany można dodać skórki z cytrusów np. cytryny, pomarańczy lub limonki.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 grudnia 2021
Pyszności :)
Składniki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 ml słodkiej śmietanki minimum 36%
  • 3-4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • opcjonalnie esencja waniliowa
Składniki