Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ollka
Szybka smaczna rolada z jabłkami, które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszystym biszkopcie, po upieczeniu delikatnie miękkie ale pozostają w całości.

Składniki

  • 6 jabłek
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki, lub grubsze plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną piane. Cały czas miksując dodawać cukier, następnie żółtka. Do masy jajecznej dodać mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w temperaturze 175 C nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu, pomaga ona nam tylko zwinąć ciasto) i pozostawiamy do wystygnięcia, przestygniętą roladę dowolnie udekorować.

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 24 września 2020
Wygląda smakowicie!
KulinarnaChwila 24 września 2020
Pyszna rolada:)
Ollka 28 września 2020
;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 jabłek
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki