rolada drożdżowa z makiem

rolada drożdżowa z makiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anulka08
makoiec z lukrem

Składniki

  • na ciasto: 40 dag mąki pszennej tortowej , 250 ml ciepłego mleka 4,0 dag świeżych drożdży 4 łyżki cukru ,2jajka szczypta soli 1
  • na lukier: 3 łyżki cukru, 1/2 szkl. wody 1 łyżka octu
  • mak z puszki , dodac do niego 4 łyżki bakali w/g uznania , aromat migdałowy .

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

    Do miski przesiać przez sitko mąkę. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i jajka . Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut (można wyrabiać mikserem z hakiem). Na koniec dodać masło i dalej wyrabiać przez ok. 15 minut , aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

    lukier. gotować cukier z wodą i octem a z pwstanie duża piana z bulkami nie dopuścić do zbrązowienia. Zdjąc z ognia i ucierać powstanie biały gęsty krem.Gotowe.

  2. ciasto podzielić na 3 części. rozwałkowac na kwadraty, posmarować makiem i zawinąc w roladę. Można owinąc pergaminem aby zachowac równy krztałt rolady, ale można bez pergaminu wyłożyć do keksówek i też bedzie dobrze. Piiec w 180 stp. przez 40min. po wyjęciu posmarować lukrem.Można posypać bakaliami.

Komentarze do przepisu (1)

ewka16 15 marca 2018
bosko zapachniało świętami :)
Składniki
  • na ciasto: 40 dag mąki pszennej tortowej , 250 ml ciepłego mleka 4,0 dag świeżych drożdży 4 łyżki cukru ,2jajka szczypta soli 1
  • na lukier: 3 łyżki cukru, 1/2 szkl. wody 1 łyżka octu
  • mak z puszki , dodac do niego 4 łyżki bakali w/g uznania , aromat migdałowy .
Składniki