Rolada czekoladowa z wiśniami

Rolada czekoladowa z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: karlossa96
;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 9 dag cukru
  • 5 dag maki
  • 4 dag kakao
  • łyżka oleju
  • 20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
  • 50 ml spirytusu
  • 500 ml kremówki
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Dodaj przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.

  2. Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki - najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin.

  3. Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.

  4. Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia.

Składniki
  • 5 jajek
  • 9 dag cukru
  • 5 dag maki
  • 4 dag kakao
  • łyżka oleju
  • 20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
  • 50 ml spirytusu
  • 500 ml kremówki
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
Składniki