Rolada czekoladowa z czekoladowym kremem

Rolada czekoladowa z czekoladowym kremem
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Czekoladowa rolada z czekoladowym kremem. Nie jest za słodka, zawiera dużo ciemnej czekolady i gorzkiego kakao;)

Składniki

  • ciasto czekoladowe bezglutenowe:
  • 4 jaja
  • 100g drobnego cukru
  • 100g mieszanki mąk (ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50g startej gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru waniliowego
  • Krem:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 250g mascarpone

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając i ubijając łyżka po łyżce cukier. Następnie po żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki i wsypać startą czekoladę i wymieszać delikatnie szpatułką.
    Płaską formę u mnie 30x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać. Piec około 12-15 minut w temperaturze 175ºC. Obserwujemy aby nie przesuszyć ciasta.

    Na blacie rozłożyć czystą ścierkę kuchenną i posypać cukrem waniliowym. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ścierkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. (nie trzymać zwiniętego ciasta zbyt długo, gdyż również może popękać podczas ponownego zwijania już z kremem) Pozostawić w takiej formie do lekkiego przestudzenia.

  2. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Mascarpone przełożyć do miski i wlać czekoladę, wymieszać mikserem do połączenia.
    Nie każdy radzi sobie ze zwijaniem rolady. Cóż.. Należy próbować aż się uda. Pamiętając aby nie nakładać zbyt dużo kremu i powoli, ciasno zwinąć. Trening czyni mistrza!

    Przestudzone ciasto rozwinąć i posmarować kremem a następnie z powrotem zawinąć. Roladę przełożyć do lodówki –najlepiej na noc. Również można polać polewą czekoladową.

Składniki
  • ciasto czekoladowe bezglutenowe:
  • 4 jaja
  • 100g drobnego cukru
  • 100g mieszanki mąk (ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50g startej gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru waniliowego
  • Krem:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 250g mascarpone
Składniki