Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Coś dla miłośników smaku czekolady. Ciasto, któremu naprawdę trudno się oprzeć.

Składniki

  • Jajka 4 szt.
  • Mąka tortowa 100 g
  • Cukier biały 100 g
  • Kakao naturalne 2 łyżeczki
  • Dżem wiśniowy 2 łyżki
  • Krem czekoladowy 5-6 łyżek (którykolwiek z popularnych kremów do pieczywa)
  • Masa kajmakowa kakaowa 5 łyżek

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

  2. Cały czas ubijając dodawać po łyżeczce cukru, następnie po żółtku.

  3. Mąkę i kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.

  4. Blachę o wymiarach około 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  5. Na blasze rozprowadzić przygotowane ciasto.

  6. Biszkopt piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.

  7. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z blachy, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do wystudzenia.

  8. Wystudzony biszkopt oddzielić od papieru.

  9. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i kremem czekoladowym a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

  10. Wierzch rolady posmarować masą kajmakową.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 07 października 2020
Pychota!
ekspresjawkuchni 11 października 2020
Dzięki :)
Składniki
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka tortowa 100 g
  • Cukier biały 100 g
  • Kakao naturalne 2 łyżeczki
  • Dżem wiśniowy 2 łyżki
  • Krem czekoladowy 5-6 łyżek (którykolwiek z popularnych kremów do pieczywa)
  • Masa kajmakowa kakaowa 5 łyżek
Składniki