Rolada biszkoptowa ze śnieżką.

Rolada biszkoptowa ze śnieżką.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Najprostsza roladka jaką robię, super delikatna, puszysta. Na taką pogodę jak za oknem idealna do kawki :)

Składniki

  • biszkopt : 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 1 śnieżka
  • 1 galaretka
  • 150 ml zimnego mleka

Przygotowanie

  1. Robimy biszkopt ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
    Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką.
    Jak wystygnie nam rolada, rozpuszczamy galaretkę ja miałam wiśniową w 150 ml gorącej wody.
    Gdy nam przestygnie ale będzie jeszcze wodnista, ubijamy śnieżkę na zimnym mleku. Pod koniec dolewamy naszą galaretkę. Masę wykładamy na rozwiniętą roladę i ponownie ją zwijamy. Wkładamy do lodówki by dobrze zastygła masa.

Komentarze do przepisu (13)

GREGORHSPEED 17 stycznia 2014
Mmmmiodzio!
Ewaaa 17 stycznia 2014
piękna, idealnie zwinięta !
kstr54 17 stycznia 2014
mmm,mam malinki moze jutro dam sie skusic??wyborna musi byc !!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt : 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 1 śnieżka
  • 1 galaretka
  • 150 ml zimnego mleka
Składniki