Rolada biszkoptowa z masą serowo-śmietanową

Rolada biszkoptowa z masą serowo-śmietanową
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Rolada biszkoptowa to super ciacho do popołudniowej kawki. Ta wypełniona jest masą ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Zastąpiłam popularny mascarpone serkami, licząc na mniejszą kaloryczność... nie wiem czy dobrze myślę :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • Masa serowo-śmietanowa:
  • 200 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (2x150 g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. żelatyny fix dr. Oetker
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:
    Jajka w całości razem z cukrem ubić mikserem na puszystą kremową masę. W osobnej misce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajecznej partiami wsypywać mąkę i delikatnie wmieszać łopatką. Piekarnik nagrzać do 185 stopni. Ciasto przełożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić. Piec ok. 10 minut. Następnie wyłożyć na czysty ręcznik kuchenny papierem do góry, zdjąć papier i ciasto zwinąć z ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia.

  2. Przygotowanie masy:
    W kubku lub misce wymieszać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsypać całe opakowanie żelatyny fix i mocno wymieszać trzepaczką lub mikserem, lekko wystudzić. Śmietanę ubić mikserem, dodać porcjami cukier puder, serki i dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę i wymieszać na mniejszych obrotach. Na koniec dodać dżem i wymieszać. Masę włożyć do lodówki na kilkanaście minut do lekkiego stężenia.

  3. Przygotowanie ciasta:
    Rozwinąć ciasto, rozsmarować masę serową i ponownie zwinąć. Resztę masy rozsmarować na górze rolady. Całość włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 20 października 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • Masa serowo-śmietanowa:
  • 200 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (2x150 g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. żelatyny fix dr. Oetker
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Składniki