Rolada biszkoptowa z bananami

Rolada biszkoptowa z bananami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: SlodkiBlog
Lekki biszkopt z masą na bazie budyniu i mascarpone oraz z bananami

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Masa
  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone
  • Dodatkowo:
  • 2 banany

Przygotowanie

  1. Masa budyniowa cz I.

    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię i 200 ml mleka i zmiksuj do połączenia.
    W między czasie zagotuj 200 ml mleka (niecałą szklankę).
    Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń.
    Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone.

  2. Biszkopt:

    Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, która zwiększy swoją objętość dwu, trzykrotnie.
    Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera.
    Wlej olej i ponownie krótko zmiksuj.
    Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
    Piecz ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 160°C do suchego patyczka.
    W czasie pieczenia się biszkoptu przygotuj czystą ściereczkę, rozłóż ją na blacie lub stole i posyp lekko cukrem waniliowym (ok. 1-2 łyżeczki).
    Natychmiast po upieczeniu się biszkoptu, wyjmij go z formy i przełóż na ściereczkę obracając do góry nogami, zdejmij papier do pieczenia i zwiń gorący biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku, w takiej formie pozostaw do ostudzenia.

  3. Masa budyniowa z mascarpone

    Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę.

  4. Banany:

    Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki.

  5. Rolada biszkoptowa z bananami

    Biszkopt odwiń ze ściereczki, wyłóż masę pozostawiając nieco do późniejszej dekoracji.
    Masę dokładnie wyrównaj i ułóż plasterki banana w kilku rzędach wzdłuż dłuższego boku.
    Zwiń ściśle roladę pomagając sobie ściereczką.
    Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    Po schłodzeniu udekoruj roladę pozostałą masą i plasterkami bananów.

Komentarze do przepisu (3)

SprytnaChochla 06 listopada 2020
Ależ piękny deser!
SlodkiBlog 06 listopada 2020

Dziękuję :)
Dolcevita-in-my-kitchen 13 listopada 2020
Niebianska rolada, jak chmurka!
Składniki
  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Masa
  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone
  • Dodatkowo:
  • 2 banany
Składniki