rolada

rolada
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
szybka i smaczna :)

Składniki

  • 3 jajka
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • konfitura

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z wodą na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę tą co mamy największą w piekarniku wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika przewrócić je na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, papier posmarować zimną wodą i ostrożnie zdecydowanym ruchem zdjąć papier ze spodu ciasta. Posmarować biszkopt konfiturą i od krótszego boku zwinąć w roladę, oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 17 marca 2013
Świetny pomysł , zrobię taką z musem jabłkowym :)))
anetas197601 18 marca 2013
następnym razem zrobię z jabłkami, teraz robiłam z dżemem z mirabelek i wyszła fajnie kwaskowa, to jest... Czytaj całość »
następnym razem zrobię z jabłkami, teraz robiłam z dżemem z mirabelek i wyszła fajnie kwaskowa, to jest idealny pomysł dla niespodziewanych gości :)) ok 25 minut roboty :))))
Maudie 18 marca 2013
Piękna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • konfitura
Składniki