Rolada.

Rolada.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Święta to chyba najlepszy okres jak dla mnie do pieczenia ciast, zrobiłam roladę i o niej tu mowa bo farsz to gotowy mak i jest jednak trochę za rzadki ale nie ważne zje się i taki, najważniejsza rolada bo wyszła idealna taka jak chciałam mięciutka i puszysta. polecam każdemu do galaretki lub innych kremów kto jakie lubi.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę ze szczyptą soli.

  2. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż piana będzie błyszcząca.

  3. Gdy piana jest już ubita dodać żółtka i wszystko zmiksować mikserem do połączenia się piany z żółtkami.

  4. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać powoli łyżką do połączenia się całości.

  5. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ( ja papier moczę i energicznym ruchem go prostuję, lepiej się układa ) wyłożyć ciasto i rozłożyć je po całej długości blaszki.

  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15 minut w zależności od piekarnika.

  7. Gorącą roladę położyć do góry dnem na ściereczce, zdjąć papier.

  8. I gorącą roladę zawinąć razem ze ściereczką, odłożyć aby wystygła.

  9. Następnie powoli odwinąć i nałożyć dowolną masę ( u mnie gotowa masa makowa ). Zawinąć roladę z dowolnym kremem, można polać polewą czekoladową i ozdobić wiórkami kokosowymi.

  10. Taka rolada to szybkie rozwiązanie na święta lub gdy spodziewamy się gości.

Składniki
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki