Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Zanim przystąpimy do pałaszowania ciasto na te rogaliki bierze godzinną kąpiel w zimnej wodzie.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej
  • na nadzienie: dżem, konfitura lub czekolada

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i wlać część śmietany, mieszając drożdże widelcem. Przykryć ściereczką na 15 minut

  2. Po tym czasie wlać resztę śmietany, wbić jajka, dodać masło i dokładnie zagnieść. Owinąć ściereczką ciasto i włożyć do miski z zimną wodą na ok. godzinę, aż ciasto wypłynie.

  3. Wyjąć z wody, odwinąć i wyrobić na stolnicy obficie podsypanej mąką. Podzielić na kilka porcji. Rozwałkować w okręg każdą porcję i kroić w trójkąty jak pizzę. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie. Zwijać od szerszej strony formułując rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 20-25 min w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (7)

lippy-25 22 kwietnia 2012
Bardzo smakowicie wyglądają :-) a co takiego daje im ta kąpiel w wodzie? po co to? :-)
kokosek1997 22 kwietnia 2012
Oooooo nie słyszałam o takim sposobie na ciasto ;)) Wypróbuje w najbliższym czasie napewno ;)
zapach_lawendy 23 kwietnia 2012
Ponoć po takiej kąpieli ciasto drożdżowe dłużej zachowuje świeżość. I rzeczywiście nawet trzeciego dnia... Czytaj całość »
Ponoć po takiej kąpieli ciasto drożdżowe dłużej zachowuje świeżość. I rzeczywiście nawet trzeciego dnia były smaczne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej
  • na nadzienie: dżem, konfitura lub czekolada
Składniki