Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojskie powidła, pyszne orzeszki i słodki cukier puder na górze - pyszności na świąteczny stół :)
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
Składniki
Z podanych składników możemy wykonać około 30 rogalików. Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam letnim mlekiem. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia. 1 jajko i jedno żółtko ubijam z cukrem, masło roztapiam. Mąkę i sól wsypuję do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, lekko mieszam. Następnie dodaję jajka i też mieszam, na koniec dodaję roztopione masło i całość dobrze wyrabiam. Gotowe ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty (są dwa sposoby - albo rozwałkowuję ciasto na kształt pizzy i następnie kroję na 8sztuk, albo kroję na paski i następnie wycinam trójkąty, jak literki W). Wielkość dowolna, moje trójkąty miały rozmiar około 10 cm x 10 cm x 8 cm.
Na trójkątach kładę łyżeczkę powideł i kilka pokruszonych orzeszków, lekko rozsmarowuję i zwijam rogale od szerokiej części w stronę czubeczka. Następnie zaginam boki i lekko je domykam. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie smaruję białkiem, które mi pozostało. Odstawiam na 20 minut, aż troszkę podrosną, a następnie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę ok. 20 minut, aż będą złote. Ciepłe rogaliki posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)