Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki rozpływające się w ustach.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 208
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 51
...ale pyszny.
Odsłon: 117
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 208
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 51
...ale pyszny.
Odsłon: 117
Składniki
Drożdże delikatnie rozrabiamy z cukrem i śmietaną, po czym zostawiamy na 10 min do przegryzienia. W tym czasie roztapiamy margarynę i pozostawiamy do wystudzenia.
Do zaczynu drożdżowego przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i ostudzoną margarynę. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do urośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej części wałkujemy koło, które kroimy na 8 "trójkątów" (jak pizzę).
Na gotowe trójkąty, układamy dowolne nadzienie. Ja użyłam kostek białej czekolady, oraz powideł. Nadzienie układamy po szerszej stronie trójkątów i zwijamy w rogalik.
Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 min. Smacznego.