Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilia
Rogaliki są świetnym pomysłem na coś niedużego i słodkiego. Nie opłaca się robić ich mało więc podaję porcję na ok. 60 szt.

Składniki

  • mąka, 1 kg
  • świeże drożdże, 100 g
  • cukier puder, 4 łyżki kopiaste + do posypania
  • otarta skórka z cytryny, 1
  • masło, 120 g
  • żółtka, 6
  • mleko, 1 szkl. i 4 łyżki
  • sól, szczypta
  • twarda marmolada, 1-2 słoików
  • białko, 2

Przygotowanie

  1. Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże (w temp. pokojowej), żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wszystko lekko mieszamy i dodajemy ciepłe mleko. Delikatnie wyrabiamy i dodajemy połowę roztopionego masła. Teraz wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, dodajemy resztę masła i wyrabiamy jeszcze chwilę. Formujemy kulę z ciasta, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość.

  2. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je w mniejszych kawałkach, koniecznie tak, żeby rozwałkowany placuszek był okrągły. Następnie dzielimy go na trójkąty. Na podstawie każdego takiego trójkąta kładziemy marmoladę (w ilości jaką lubimy) i zwijamy ciasno rogaliki.

  3. Białkiem smarujemy surowe rogaliki i czekamy aż wyrosną (podwoją objętość), pieczemy je w temp. 160C (bez termoobiegu 180C) przez 20-25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Sierpień, 2010r.

Komentarze do przepisu (5)

wiola1100 30 sierpnia 2010
wyglądają bardzo apetycznie
szynszylka 31 sierpnia 2010
smaki dzieciństwa PYCHA
ivaVienna 22 września 2011
ja uwielbiam roze i dodaje ja zawsze do marmoladki-masz pyszne przepisy ,moglabym sie u ciebie stolowac :-)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 1 kg
  • świeże drożdże, 100 g
  • cukier puder, 4 łyżki kopiaste + do posypania
  • otarta skórka z cytryny, 1
  • masło, 120 g
  • żółtka, 6
  • mleko, 1 szkl. i 4 łyżki
  • sól, szczypta
  • twarda marmolada, 1-2 słoików
  • białko, 2
Składniki