Rogaliki z kremem daktylowym:

Rogaliki z kremem daktylowym:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Mięciutkie, smaczne rogaliki. Zrobiłam je z własnym kremem daktylowym ale można je nadziać grubymi plastrami winnych jabłek lub różaną marmoladą.

Składniki

  • 4 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Śmietanę przelać do kubka, dodać drożdże i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia-trwa to dosłownie 5-10 minut.
    Mąkę posiekać z masłem i żółtkami, dodać śmietanę z drożdżami i krótko posiekać nożem. Zarobić ciasto.
    Chwilę wyrabiać. Odstawić na pół godziny by odpoczęło. Podzielić na cztery równe części.
    Każdą rozwałkować na kształt koła a następnie pociąć w "trójkąty".Można też cienko rozwałkować i odrysować kształt dużego talerza a dopiero później podzielić na 8 części.
    Układać po łyżeczce kremu daktylowego lub marmolady o smaku różanym. Mogą też być cząstki jabłka . Zwijać rogaliki.
    Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdy posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
    Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zezłocenia (trwa to około 15-20 minut).
    Po ostudzeniu posmarować lukrem.

Składniki
  • 4 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka kropli soku z cytryny
Składniki