Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki z konfitur"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 494
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 494
Składniki
Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokruszone drożdże, śmietankę i pokrojone na kawałki masło. Wyrabiam ręką tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa.
Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie na grubość 3 mm. Następnie dzielę na części i każdą z nich po kolei rozwałkowuję w koło i dzielę na trójkąty, jak pizzę.
Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła, nakładam dżem, po czym zwijam ciasto w rogalik. Posypuję grubym cukrem.
Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 15–20 minut w 200oC, aż rogaliki uzyskają złoty kolor.Źródło: Rewia