Rogaliki z jabłkami z ciasta francuskiego:

Rogaliki z jabłkami z ciasta francuskiego:
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Błyskawiczny, smaczny, rozpływający się w ustach deser. Zawsze warto mieć zamrożony arkusz ciasta francuskiego pod ręką.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 średnie winne jabłka
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo: lukier
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącego mleka lub 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie





  1. Jabłka obrać , przekroić na 8 części. Wyciąć gniazda nasienne.
    Ciasto cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem.
    Pociąć na jednakowej wielkości kwadraty. Na każdym ułożyć cząstkę jabłka i zwinąć .
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Żółtko rozmieszać w miseczce z mlekiem i posmarować ciastka.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec około 10-15 minut do ładnego zrumienienia.
    Jeszcze ciepłe- posmarować lukrem.


Składniki
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 średnie winne jabłka
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo: lukier
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącego mleka lub 1 łyżka soku z cytryny
Składniki