Rogaliki z jabłkami bez wyrabiania ciasta

Rogaliki z jabłkami bez wyrabiania ciasta
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Justitako
Szybki sposób na wyśmienite rogaliki.

Składniki

  • ciasto: 2,5 szkl mąki,
  • 0,5 szkl cukru,szczypta soli,
  • 50 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • 1,5 szkl mleka,
  • jajko
  • nadzienie: 5 jabłek,
  • 5 łyżek cukru,
  • odrobina wody
  • dodatkowo: jajko do panierowania

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do wysokiego garnka, dodać cukier, sól i pokruszone drożdże. Wymieszać. Mleko podgotować z masłem. Lekko wystudzić. Wlać do mąki. Dodać jajko. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min. Ciasto wyjąć z garnka i dać na stolnicę. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na okrągły kształt. Z koła wycinać trójkąty.
    Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki, dolać wody, dosypać cukru i podsmażyć. Farsz nakładać na trójkąt po stronie szerszej. I od strony szerszej zwijać rogaliki. Poukładać rogaliki na brytfannie, polać jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 min.

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 10 maja 2016
Apetycznie :)
Tinalka 10 maja 2016
Jajko nie służy do panierowania. :P Jajkiem należy posmarować rogaliki a nie polać. No marne to ciasto skoro... Czytaj całość »
Jajko nie służy do panierowania. :P Jajkiem należy posmarować rogaliki a nie polać. No marne to ciasto skoro na 2,5 szklanki mąki tylko jedno jajo. Dwa byłoby w sam raz. Ponadto zalecałabym zrobić rozczyn, to takie pokruszone wprost do ciasta to pomysł niezbyt trafiony. No cóż, jak ktoś lubi ryzykować, to jego problem. Dodam jeszcze, czego autor/ka nie podał, że ciasto musi być elastycznie i nie może się rozlewać, bo inaczej nici z rogalików. :)
Tinalka 10 maja 2016
Sorki, niechcący kliknęłam polub w swój wpis, zamiast w ten poniżej. Wyjaśniam, aby mnie ktoś o samo... Czytaj całość »
Sorki, niechcący kliknęłam polub w swój wpis, zamiast w ten poniżej. Wyjaśniam, aby mnie ktoś o samo uwielbienie nie posądził. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto: 2,5 szkl mąki,
  • 0,5 szkl cukru,szczypta soli,
  • 50 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • 1,5 szkl mleka,
  • jajko
  • nadzienie: 5 jabłek,
  • 5 łyżek cukru,
  • odrobina wody
  • dodatkowo: jajko do panierowania
Składniki