Rogaliki waniliowe

Rogaliki waniliowe
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wanilia
Bardzo szybkie w przygotowaniu.Mają piękny maślano-waniliowy zapach i smak.

Składniki

  • przesianej mąki, 250g
  • mielonych migdałów bez skórki, 100g
  • masło, 210g
  • przesianego cukru pudru, 70g
  • cukier waniliowy
  • Do posypania:, 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować blaszki tłuszczem). Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC (górna i dolna grzałka na środkowym poziomie) przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce by ostygły, ponieważ ciepłe się łamią. Pozostały cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciasteczka.

Komentarze do przepisu (3)

Manuela73 25 czerwca 2010
A co jeszcze wchodzi w skład dania??? Dopisz proszę, bo brzmi ciekawie i wygląda smakowicie:) Pozdrawiam!
nowalijka 25 czerwca 2010
Brzmi bardzo ciekawie i wygląda apetycznie, ale jak wygnieść ciasto z samej mąki i migdałów?
Proszę także o... Czytaj całość »
Brzmi bardzo ciekawie i wygląda apetycznie, ale jak wygnieść ciasto z samej mąki i migdałów?
Proszę także o dopisanie składników.
Konto usunięte 25 czerwca 2010
Piękne zdjęcia, ale pisz składniki każdy w osobnym okienku, zgodnie z podanym wzorem. Bez tego Twoje przepisy... Czytaj całość »
Piękne zdjęcia, ale pisz składniki każdy w osobnym okienku, zgodnie z podanym wzorem. Bez tego Twoje przepisy są nieczytelne :(
Składniki
  • przesianej mąki, 250g
  • mielonych migdałów bez skórki, 100g
  • masło, 210g
  • przesianego cukru pudru, 70g
  • cukier waniliowy
  • Do posypania:, 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy
Składniki