Rogaliki śmietankowe

Rogaliki śmietankowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kruche, śmietankowe rogaliki, kuszący przysmak do kawy. Można je nadziać dowolnym gęstym dżemem lub marmoladą. Ja zdecydowałam się na słodkie prażone jabłka i lukier cytrynowy. :)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g śmietanki 36%
  • jajko
  • + mały słoik prażonych jabłek/marmolady/gęstego dżemu
  • + sok z połowy cytryny i ok. 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać śmietankę i żółtko. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

    Ciasto podzielić na 6 części, każdą podsypywać i rozwałkowywać na kształt koła. Ciąć nożem, tworząc 6 trójkątów. Nakładać po łyżeczce jabłek/dżemu/marmolady, formować rogaliki. Przed pieczeniem smarować rozkłóconym białkiem za pomocą pędzelka. Piec blaszki pojedynczo w 180°C przez ok. 15 minut, do zrumienienia rogalików. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

    Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ostygnięte rogaliki polukrować.

Składniki
  • 400 g mąki pszennej krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g śmietanki 36%
  • jajko
  • + mały słoik prażonych jabłek/marmolady/gęstego dżemu
  • + sok z połowy cytryny i ok. 5 łyżek cukru pudru
Składniki