Rogaliki serowe (bez sera)

Rogaliki serowe (bez sera)
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Zaskakujące, bo każdy kto ich spróbuje, czuje inny smak nadzienia. Trafiają się z serem, budyniem a nawet z jabłkami. W rzeczywistości... są bez nadzienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zrobić rozczyn( odstawić do wyrośnięcia). Podane składniki wymieszać( margarynę rozpuścić), dodać rozczyn, i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryte ciasto odstawić do wyrośnięcia.

  2. Ciasto podzielić na 8-9 części, wałować placki o kształcie pizzy. Następnie kroimy to na trójkąty i zwijamy rogaliki.

  3. Rogaliki kładziemy na pergaminie , smarujemy rozmąconym jajkiem . Piec ok. 30 min. w 190 stopniach.

  4. Upieczone( jeszcze ciepłe) nasączamy - wrzucamy na ok. 1 min. do wody z cukrem i cytrynką. Układamy na papierze do wyschnięcia. Nie należy układać rogalików jedne na drugich zanim nie wyschną!

  5. Jeśli przetrwają kilka dni i lekko podeschną , można je ponownie nasączyć ( będą jak świeże)

Komentarze do przepisu (10)

gosia29 08 grudnia 2010
mozesz napisac jak dokladnie zrobic rozczyn - czyzby 3dag drozdzy rozpuscic az w 1,5 szkl wody? i az 6,5 szkl. maki?... Czytaj całość »
mozesz napisac jak dokladnie zrobic rozczyn - czyzby 3dag drozdzy rozpuscic az w 1,5 szkl wody? i az 6,5 szkl. maki? napisz dokladnie prosze kiedy co dodawac
z gory dziekuje
zabecka 08 grudnia 2010
Wyglądają bardzo zachęcająco!!! Mam tylko jedno pytanie: ile rogalików wychodzi z podanej ilości składników?
listek 08 grudnia 2010
Gosia29 , rozczyn robię,, na oko" z drożdży, niewielkiej ilości wody( lub jak kto woli z mleka) - ok. 0,5 szkl.... Czytaj całość »
Gosia29 , rozczyn robię,, na oko" z drożdży, niewielkiej ilości wody( lub jak kto woli z mleka) - ok. 0,5 szkl. , tyle samo mąki, łyżka cukru. Jajka ucieram z cukrem na puch, dodaję pozostałą mąkę, roztopioną margarynę, sól , resztę wody i rozczyn. Do kiedy ciasto nie zrobi się zbyt gęste, robię to mikserem. Oczywiście jeśli ciasto jest za gęste to daję więcej wody a jeśli zbyt luźne to dosypuję więcej mąki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki