Rogaliki na smalcu

Rogaliki na smalcu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Baladynka
Smalec jest w ogóle nie wyczuwalny i dodaje ciastkom kruchości. Polecam :-)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g smalcu w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18%
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Marmolada do nadzienia
  • do posypania cukier puder

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
    Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na okrągły placek.
    Każdy okrąg podzielić na osiem części.

    U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zawinąć, tworząc rogalik.
    Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 12 w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się zarumienią.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/06/rogaliki-na-smalcu.html
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g smalcu w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18%
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Marmolada do nadzienia
  • do posypania cukier puder
Składniki