Rogaliki mojej mamy

Rogaliki mojej mamy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smakowisko
Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą wg przepisu mojej mamy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Za pomocą noży rozdrobnić margarynę. Następnie w 1/2 szklanki mleka rozpuścić drożdże ( dodając odrobinę cukru). Od razu wylać na stolnicę ( nie czekać, aż drożdże zaczną rosnąć) i dodać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części. Każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek, a następnie podzielić go na 8 części ( trójkątów). Na każdy trójkącik ( od strony większego boku) nakładać marmoladę i zwijać rogale. Rogale układać na posypanej mąką blaszce. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor ( po 20 minutach warto zajrzeć do rogalików, żeby zdecydować, ile minut im jeszcze potrzeba).

  2. Po wystudzeniu rogale można polać gotowym lukrem lub przygotować go własnoręcznie i posypać posypką do ciast i deserów albo udekorować zgodnie z własną fantazją.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 19 listopada 2012
z miła chęcią skubnęłabym ze dwa :))))
Annuar 21 listopada 2012
Ale morze rogalików, jak w cukierni, rozmarzyłam się ...
Składniki
Składniki