Rogaliki makowe

Przepis dnia 2009-01-12
Rogaliki makowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
pyszne !!!

Składniki

Przygotowanie

  1. 1/3 masła rozpuścić,resztę schłodzić.Rozetrzeć drożdże z łyżką cuku i kilkoma łyżkami (ok.10) ciepłego mleka,odstawić na ok.10 minut.Do przesianej mąki wlać podrośnięte drożdże,dodać resztę cukru,mleka i stopione masło,wyrobić.Odstawić na ok.30 minut.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Na jednej połowie porozkładać pokrojone w plastry schłodzone masło ,przykryć drugą połową,podwinąć brzegi i rozwałkować.Włożyć do lodówki na ok.40 minut.Rozwałkować ciasto,podzielić na trójkąty i nakładać po łyżce nadzienia,zawinąć.Piec ok.20 minut w temp.180st.C.Ciepłe polać lukrem lub wystudzone posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (8)

marciocha007 23 listopada 2008
Pieknie wygladaja, ale zasnawiam sie jaki nadac im taki ksztalt??? jak je zawinac ???
BogusiaP1956 23 listopada 2008
wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części,każdą rozwałkować na kształt koła i również podzielić na 8 tym... Czytaj całość »
wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części,każdą rozwałkować na kształt koła i również podzielić na 8 tym razem trójkątów,na każdy nakładamy nadzienie małą łyżeczką u podstawy trójkąta i zawijamy w stronę wierzchołka nadając im kształt rogalika.Smacznego!
linusia 24 listopada 2008
do momentu pokrojenia masla na polowe ciasta i walkowania go ponownie wszytsko bylo ok, potem juz nie bardzo...
a... Czytaj całość »
do momentu pokrojenia masla na polowe ciasta i walkowania go ponownie wszytsko bylo ok, potem juz nie bardzo...
a poza tym nie wiem jak Ty to zrobilas ale mi one nie wyszly wogole...a szkoda tak ladnie wygladaja ;((((
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki