Rogaliki krucho-drożdżowe według Ewy Wachowicz

Rogaliki krucho-drożdżowe według Ewy Wachowicz
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Deser, na który skusi się każdy. Przepis pochodzi z 409. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • nadzienie:
  • powidła z suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • lukier:
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder – ile zabierze

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i nałożyć śmietanę. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na 20 minut.

  2. Powidła podgrzać. Dodać cynamon i kakao. Dobrze wymieszać.

  3. Do mąki z zaczynem wybić jajka. Dodać kostkę miękkiego masła. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagnieść. Następnie podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować krążek. Rozwałkować i wykroić 6 trójkątów. Na brzegi nałożyć wystudzone powidła. Zwinąć, końcówki zagiąć tak, by powstały rożki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.

  4. Do soku z cytryny wsypać cynamon i cukier. Utrzeć. Lukrem pokryć wystudzone rogaliki.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 13 grudnia 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • nadzienie:
  • powidła z suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • lukier:
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder – ile zabierze
Składniki